Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΠΡΙΑΜΟΥ...

Ο κ. Σωτήρης Τσέλικας συζητά μαζί μας τη σφαγή του Πρίαμου από το γιο του Αχιλλέα Νεοπτόλεμο. Είναι μια εξαιρετικά βίαιη στιγμή του μύθου, που αποτυπώνεται σε πολλά αγγεία-εδώ σε Αττικό Μελανόμορφο Αμφορέα του 510 π. Χ. περίπου, που βρίσκεται στο Martin-Von- Wagner Museum στο Wurzburg στη Γερμανία. Υπάρχει αυτό το θέμα στην Ιλιάδα;

3 σχόλια:

  1. Σε πολλά αγγεία απεικονίζετε ο Νεοπτόλεμος(γιος του Αχιλλέα) να χτυπάει με το μικρό Αστυάνακτα τον Πρίαμο.Στο κείμενο της Ιλιάδας δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο, αντίθετα στο κείμενο λέει ότι το παιδί του Έκτορα και της Ανδρομάχης το πέταξαν από τα τείχη της Τροίας και πέθανε έτσι.Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να παρευρίσκεται στο θάνατο του Πρίαμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εάν υπήρχε η αντίδραση ''εξωφρενικό'' θα την επέλεγα. Είναι πράγματι πολύ άσχημη η σκέψη του Νεοπτόλεμου να χτυπήσει τον Πρίαμο με το πτωμα του μικρού του εγγονού, βεβυλώνοντας παράλληλα και την ψυχή του. Όντως, αυτό το θέμα το συναντάμε στα κύκλια έπη και όχι στην Ιλιάδα, καθώς αυτή είναι μια σκηνή τη αλώσεως της Τροίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσωπικά μου κάνει εντύπωση πως η συγκεκριμένη σκηνή επαναλαμβανεται σε αρκετά αγγεία. Έτσι πιστεύω πως ακόμα και αν ο Νεοπτόλεμος δεν χτύπησε τον Πρίαμο με τον Αστυάνακτα, αυτό το φαινόμενο βίας και βαρβαρότητας ήταν κάτι συνηθισμένο για την εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή