Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ...ΛΟΥΤΡΟΥ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΟΥΤΡΟ
ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ
Ψηφιδωτό από τον οίκο του Θησέα.
3ος αιώνας μ.Χ.
Ψηφιδωτά της Πάφου

5 σχόλια:

  1. Πρόκειται για την παραλλαγή στην οποία αναφέρεται ο Λευτέρης στην προηγούμενη ανάρτηση για το λουτρό του Αχιλλέα.Χαρακτηριστική η ενδυμασία των γυναικείων μορφών. Έχει ενδιαφέρον η συνύπαρξη Χριστιανισμού και στοιχείων μυθολογίας της ελληνικής αρχαιότητας αυτή την περίοδο, δε νομίζετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η συνύπαρξη είναι όντως πολύ ενδιαφέρουσα! Να σημειώσω ο,τι εκείνα τα χρόνια είχε υπογραφεί το Διάταγμα των Μεδιολάνων από τον Κωνσταντίνο και το Λικίνιο. Έτσι στο Ρωμαικό κράτος υπήρχε πλήρης ανεξιθρησκεία από τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ενδυμασία των γυναικείων μορφών ειναι άμεσα επηρεασμένη από τη Βυζαντινή τέχνη.Ο λόγος;Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους οι άνθρωποι ήταν στο κλίμα του πουριτανισμού και του πρώιμου Μεσαίωνα,γι' αυτό το λόγο θεωρούσαν προσβλητικό το γυμνό σώμα και ό,τι είχε να κάνει με αυτό.Αυτή η ιδεολογία είχε προκύψει από την στάση της εκκλησιάς απέναντι στα αρχαία δρώμενα(δηλαδή στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στην καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων).Οι αρχαίοι Ἐλληνες θαύμαζαν το γυμνό σώμα.Προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένα πρότυπο καλογυμνασμένου και υγιούς σώματος στην πράξη,όπως και στην τέχνη.Αντιθέτως,οι μετέπειτα προσπάθησαν να καλύψουν το σώμα τους με πολλά υφάσματα.Γενικά οι αρχαίοι Έλληνες ήταν φικοκαλιστές και πιο ελεύθεροι στο θέμα του γυμνού σώματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν το ψηφιδωτό είναι του τρίτου αιώνα (δηλαδή ως το 299 π.Χ. πώς είναι δυνατόν να υπάρχει επιρροή στην ενδυμασία των γυναικείων μορφών από τη Βυζαντινή τέχνη. Η Βυζαντινή αυτοκρατορία...ακόμα και το διάταγμα των Μεδιολάνων είναι μεταγενέστερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οπότε, Κωνσταντίνα μου, μάλλον έκανες έναν... αναχρονισμό...Πάντως όσα γράφεις είναι σε γενικές γραμμές σωστά.Να αναφέρεις πάντα την πηγή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή